Tips voor succesvolle (app store) promotie van je mobiele app

We zien allemaal de groeicijfers voorbij komen over het aantal apps in de appstores van Apple, Android en in mindere mate Blackberry, Nokia/Microsoft.

Maar waar moet je nou aan denken bij de promotie van jouw eigen app in de appstore? Hoe val je op tussen de massa? Wat zijn de concrete activiteiten die je kunt ondernemen om je app goed te promoten tussen de honderdduizend alternatieven?

In dit stuk probeer ik samen co-auteur Andre Sommer een aantal inzichten en tips te geven voor een succesvolle promotie van je mobiele app.

Referentiekader: Omvang van App stores

Android market en iOS appstore zijn vergelijkbaar in de maandelijkse downloads. Ruwweg 1 miljard downloads. De Android market groei wel met een veel groter tempo dan Apple. Zie voor referentie )

Google is dan wel een grote groeiende partij, de opbrengsten lijken nog tegen te vallen in verhouding tot de iOS omgeving. Dit is voornamelijk te danken aan de gelimiteerde afreken mogelijkheden/technieken. Logischerwijs een tijdelijke situatie die door Google snel zal worden opgepakt. Een artikel van vorig jaar op GigaOm laat zien dat de iOS store goed uit de bus komt als het gaat over totale aantallen en gemiddelde prijs betaald per app.

“Standaard” App store activiteiten

Het is een “must” om de basis goed te krijgen. Denk aan een correcte lokalisatie van content daarbij is de kwaliteit en communicativiteit van copy essentieel. Goede graphics maken het af. Een groot gedeelte van de apps worden niet gemaakt door de professionele studio’s maar kelder- en zolderbedrijfjes. Grotere studio’s moeten beter hun best doen in superieure presentatie van hun product.

Er zijn mooie voorbeelden te noemen die deze aanpak perfect beheersen. Kijk bijvoorbeeld naar de manier waarop EA (Electronic Arts) tekst toevoegen aan hun screenshots om nog duidelijker te communiceren wat de feature/gameplay is.

Een groot deel van de keuze om een app wel of niet te kopen/downloaden is afhankelijk van de juiste copy/graphic aanpak. Werkt iets niet naar behoren? Laat zien dat je de reviews ziet en zorg dat de app een update krijgt waar nodig/mogelijk.

Reviews

Een goede review is essentieel voor het verhogen van je download ratios. Luisteren en de learnings omzetten in updates maakt reviews des te krachtiger. Je kunt hierbij op gezette punten/tijden in de app om reviews vragen voor een extra motivatie. Vraag niet elke keer als de app wordt afgesloten naar een review maar met enige regelmaat is niet erg. De truc is het juiste moment te vinden waarop de gebruiker overwegend positief is/kan zijn. Niet makkelijk maar te doen bij de juiste analyse van gebruikscijfers bijvoorbeeld.

App store SEO/Search engine optimalisatie  

Heel belangrijk onderwerp zoniet HET belangrijkste onderwerp om succesvol te zijn binnen app stores. De algoritmes van de search functionaliteit binnen de verschillende app stores is (net als bij Google) niet publiekelijk bekend. Het heeft wel een vergelijking met de traditionele SEO binnen het web maar het is bijvoorbeeld minder bekend wat de waarde is van de verschillende parameters.

Een voorbeeld dat mij altijd heeft verbaasd is de iOS search balk resultaten bij het invoeren van een nieuwe app search versus de uiteindelijke resultaten als je “entered”. Er is dus een onderscheid tussen deze twee typen searches. Tot nu toe heb ik geen duidelijke aanwijzing hoe deze twee kunnen worden gestuurd helaas..

Begin in ieder geval met de basis; Keywords moeten toepasselijk zijn voor de lokale markt. Hierbij kun je de gebruikelijke woorden inzetten maar vooral ook experimenteren met woorden die in de long tail ((http://en.wikipedia.org/wiki/Long_Tail) zitten. Hierdoor voorkom je dat je teveel overlap hebt met de competitie.

Er zijn helaas vele onduidelijkheden rondom de search algortimen. Er is ook gebrek aan goede tunnel conversie metingen.Daarnaast is er sprake van non-transparantie van de app store aanbieders over consumenten gedragen. Deze drie punten maken app store SEO een moeilijk onderwerp om echt succesvol te zijn.

App Store promotie

Als Apple besluit om jouw app in de spotlight te zetten geeft dat natuurlijk vele voordelen. Het is echter erg moeilijk zonet onmogelijk om hierover in contact te komen met Apple of Google.  Er zijn curatoren maar onduidelijk is wie dat zijn en op basis waarvan zij hun keuzes maken.

Er zijn verhalen in de markt waarbij Google medewerkers in staat zouden zijn om via een formulier een app als “potential feature” aan te duiden. Of dat waar is en hoe de procedure gaat is niet bekend.

Prijspromotie is een moeilijk punt voor de betaalde apps. Het gratis verstrekken van je app of tijdelijk verlagen van de verkoop prijs (of premium features voor een lagere prijs verkopen) kan werken maar is zeker geen garantie voor langdurig succes. Niet lang geleden publiceerde het Nederlandse Distimo daar nog een rapport over. Zeker de moeite waard om te lezen! > Distimo report january 2012

Source: Distimo trend report january 2012

Adverteren in het algemeen

Mobiele banners zijn slecht als het aankomt op conversie naar downloads. Gratis apps hebben hierin naar schatting een conversie laag in de 0-5% regio. De sleutel zit hem in “awareness”. Het bereik creeeren om je app functionaliteiten te promoten binnen de juiste doelgroep. Op dit moment is adverteren binnen mobiel gegarandeerd breed in bereik tegen lage kosten. De conversie kan hierdoor worden getriggerd maar is zeker geen garantie.

Het opzetten van een banner campagne in een mobiele advertentie netwerk is makkelijk en goedkoop. Echter, vaak zijn industrie specifieke (mobiele) websites van derden de beste keus om kwalitatieve/premium doelgroep awareness te creëren.

Het is nog niet goed mogelijk om specifieke promotie te doen voor thema’s of niches. Denk bijvoorbeeld aan apps bedoeld voor de zakelijke markt. Nu vallen ze vaak in de grote vergaarbak. Wel komen er steeds meer sites die selecties maken van bruikbare apps. Het is te verwachten dat de aanbieders van de huidige app stores hier op termijn zelf ook duiding in zullen (moeten) geven.

Mobile Search

In europa en ver daarbuiten is de volume van mobile search aan ten grote  opmars bezig en het is al enorm. Mobiele search advertenties zijn goedkoop en kunnen nu ook makkelijk worden geïntegreerd met de app store download pagina’s. De “call to action”  naar de App store werkt sterk voor gebruikers omdat ze binnen 1 click het antwoord op hun vraag hebben gevonden.

iOS/Android PR

Het is relatief makkelijk om een grote database op te bouwen met  Android en iOS specifieke blogs en  publicaties in de wereld. Veel van de bloggers zijn bereid te schrijven over je als je ze netjes benaderd en voldoende relevante informatie geeft die eenvoudig om te zetten is naar een blogpost. Denk hierbij aan duidelijke “copy-paste” content. Filmpjes en foto’s zijn hierbij ook erg belangrijk. Verwacht hier geen wonderen van maar het vergeten van deze activiteit zou dom zijn.

Je kunt hierbij eventueel gebruik maken van test accounts. Er zijn mogelijkheden zoals “testflight” waarbij je een selecte groep mensen de app mag laten testen voor de echte app store release. Op deze manier vraag je de inhoudelijke mening van oprecht geïnteresseerden en experts en hoeven ze (tijdelijk) niet te betalen voor hun download ( als dat van toepassing is).

———

Tot nu toe heb ik op mijn blog altijd zelf mijn stukken geschreven. Voor dit stuk heb ik voor het eerst samengewerkt met iemand uit het vak. In dit geval Andre Sommer die momenteel werkt bij eBuddy als marketeer. Bedankt Andre!

Mobylizr likes you! Do you Like us?

About Mark de Kock

Creatief digitaal strateeg met passie voor social en mobile, interactive media lover, passionate about life and people.
This entry was posted in Do's & dont's. Bookmark the permalink.

One Response to Tips voor succesvolle (app store) promotie van je mobiele app

  1. AndroidBytes says:

    Hoi Mark,
    Duidelijk artikel! Vooral dat laatste haak ik graag op in. Voor http://www.androidbytes.nl ben ik altijd op zoek naar interessante apps om over te schrijven. Ontwikkelaars zijn dan ook altijd erg welkom om contact op te nemen als ze op zoek zijn naar promotie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>