De mobiele telefoon producenten hebben nog niets geleerd

Asymco is 1 van mijn favoriete interessante sites. Altijd goed voor inzichten uit de mobiele markt die soms verrassen en bijna altijd inzicht geven in belangrijke marktontwikkelingen.

Deze keer een grafisch overzicht van de trend in marge die telefoon producten ontvangen.

http://www.asymco.com/2012/03/01/why-total-net-profits-are-not-conserved/

Duidelijk is wat al eerder uit marktcijfers bleek. Nokia is gedecimeerd waar Apple erg sterk heeft geprofiteerd/domineert. Samsung bouwt gestaag maar langzaam en RIM en HTC behouden relatief gezien hun marge maar verliezen totaal markt(marge)aandeel.

De titel van dit stuk gaf het al aan. Ik zoek de oorzaak in het trage leerproces dat blijkbaar bij de oude partijen geldt. Zij zijn niet in staat om voldoende te innoveren in zowel hun productieproces als het product dat beter aansluit bij de marktvraag. Apple heeft dit wel gedaan en zet de verwachtingen van de consument mijlenhoog. Het gaat hier niet eens om de pure specs (quadcore, grootste scherm, NFC) nee het gaat om gebruikersgemak, likability en meer softe waarden.

Blijkbaar is dat nog niet voldoende doorgedrongen bij het hogere echelons van de traditionele mobielmakers. Al moet ik toegeven dat Nokia met MSFT nog wel een comeback kunnen maken.

Niet perse omdat hun product beter is overigens. Dat zal eerder komen door de lock-in die veel bedrijven nog hebben ten gunste van de MSFT enterprise software (Ook een markt onder druk overigens..). Daar vandaan zal menig consument automatisch worden gedwongen om de Nokia Windows phone te gaan gebruiken. Kosten/security/IT-gemak en meer argumenten die niet gebruikersgedreven zijn zullen hun marge gaan helpen de komende tijd.

Mobylizr likes you! Do you Like us?

About Mark de Kock

Creatief digitaal strateeg met passie voor social en mobile, interactive media lover, passionate about life and people.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>